Kunnissa tehdään päivittäin pienempiä ja suurempia asukkaiden elämään vaikuttavia päätöksiä. Tällaisia päätöksiä voivat olla esimerkiksi päätös asuntojen kaavoittamisesta, koulupiirin rajan siirtämisestä, uudesta raidelinjauksesta tai vaikkapa työllistämispalvelun kohdentamisesta. Joissain päätöksissä päätöksentekijänä on kunnan ylin johto ja taas toisissa tapauksissa päätös voi olla sellainen, että sen tekee virkavastuulla yksittäinen viranhaltija. Lienee selvää, että mitä paremmin päätöksentekijällä on aiheeseen liittyen tietoa, sitä parempia päätöksiä osataan tehdä.
Suomessa on pitkä perinne viranomaisten yksilötasoisten ja sektorirajojen yli yhdistettyjen rekisteritietojen hyödyntämisestä akateemisessa tutkimuksessa. Muutaman edellisen vuoden aikana nämä aineistot ovat muuttuneet monella tavalla päätöksenteon tuen näkökulmasta käyttökelpoisemmiksi.
Huomionarvoinen muutos on tapahtunut aineiston ajantasaistumisessa ja Tilastokeskuksen parantuneissa toimintatavoissa. Kun vielä pari vuotta sitten kaikki sektorirajat ylittävät yhdistetyt datat olivat vähintään kaksi vuotta vanhoja, nykyään tieto maksetuista palkoista, eläkkeistä ja tulonsiirroista päivittyy käytännössä ajantasaisesti. Myös esimerkiksi tieto ihmisen asuinpaikasta on ajantasaista. Tilastokeskus kehittää datavarantoaan jatkuvasti.
Valtiolle on Helsinki GSE:n Tilannehuonehankkeen perillisenä synnytetty valtion datahuone, joka toimii valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden työkaluna tämän datakokonaisuuden hyödyntämisessä ministeriöiden valmistelun tukena. Valtion datahuone toimii osana Valtion taloudellista tutkimuskeskusta (VATT).
Alueavain on kaksivuotinen kuuden suurimman kaupungin pilottihanke, jossa yksilötason ajantasaiset yhdistetyt aineistot tuodaan mahdollisimman käyttökelpoisesti kuntien päätöksentekijöiden hyödynnettäväksi.